Briosa cu o turnura neasteptata

+1
-101
-1
Briosa cu mere si fructoza

Aceasta prajitura a "suferit" o schimbare de 181 de grade in momentul in care m-am gandit ... dar de ce nu as face "asa". Si "asa" a ramas, "asa" a iesit. Aluatul este simplu, pregatirea este simpla, iar ingredientul special, fructoza in loc de zahar, face ca aceasata prajitura sa poata fi savurata si de catre diabetici. Am cumparat fructoza dintr-un supermarket. Se gaseste in multe. Fiindca fructoza este ceva mai dulce decat zaharul, puneti mai putina in retetele voastre.

 

 

Pentru acesta reteta am avut nevoie de:

- 240 grame de faina;

- jumatate de lingurita de sare;

- o lingurita de praf de copt;

- o lingurita de bicarbonat ( nu il stingeti);

- o lingura de scortisoara;

- o lingura de nuca de cocos (eu pun tot timpul, dar daca nu va place puteti sa nu puneti);

- 50-100 de grame de nuca;

- 3-4 mere micute;

- un ou;

- 70 grame de fructoza;

- 240 de grame de iaurt;

- 100 de grame de unt.

 

Mai intai partea uscata:

Amestecati faina cu praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara si nuca de cocos.

 

Apoi partea umeda:

Frecati untul (la temperatura camerei) cu fructoza. Adaugati apoi oul si apoi iaurtul. Dupa ce a ajuns o crema alba apetisanta, adaugati peste ea partea uscata. Amestecati usor. Cand telul nu a mai facut fata l-am schimbat cu spatula mea de silicon.

 

Sfarsitul:

Curatati merele de samburi. Taiati-le in bucatele mici. Daca vreti, puteti sa taiati jumatate in felii si jumatate din ele in cubulete. O sa vedeti de ce. Pregatiti o forma de prajitura. Eu am pus hartie de copt si apoi am unso cu putin unt. Am pus jumatate din cantitatea de mere (aici puteti sa va chinuiti un pic si sa aranjati merele taiate in felii) si am mai presarat niste fructoza peste ele.

Aluatul mai are nevoie de 2 ingrediente. Restul de mere si nucile. Le incorporam si pe ele in prajitura si apoi luam cu spatula cate o portie de aluat si o punem peste merele din forma. Cuptorul meu era deja incalzit. Am asezat prajitura cat se putea de sus in cuptor si am lasat-o la foc mediu aproximativ 20-30 de minute. Daca aveti indoieli, faceti testul cu scobitoarea, iar daca scobitoarea iese curata inseamna ca prajitura s-a copt.

 

Et voilà! O felie din Briosa cu mere si fructoza care intre timp a devenit briosa intoarsa cu mere si fructoza. Se topeste in gura!