Despre ovare polichistice si anticonceptionale

+1
+100
-1

Povestea mea seamana probabil cu multe altele. Am avut probleme cu ovarele de cand a aparut a doua menstruatie. Prima nu intarziase prea mult. A fost, cred, pe la 12 ani. A doua insa, a fost la 15 ani. Nimic din dezvoltarea fizica nu lasa sa se inteleaga ca as fi avut dereglari hormonale, asa ca nici pe mine nu m-a interesat prea tare sa schimb ceva. De la 15 ani in sus, aveam menstre cam la 2-3 luni, uneori chiar la 6 luni. Abia la varsta de 27 de ani m-am gandit sa schimb ceva, asa ca m-am dus pentru prima data la medicul endocrinolog. Mi-a facut analize (TSH, FT3, T4 si testosteron liber). Singura analiza "off the charts" era cea a testosteronului. Daca la femei valoarea normala era pe undeva la 0.014, iar la barbati 0.145 (maxima), la mine era 2. Pe langa analize de sange, am facut si ecografii la ovare si la tiroida. Ovarele erau polichisice, la fel si tiroida. In 2007 septembrie am inceput "tratamentul". Utrogestan mai intai ca sa imi declanseze menstruatia, iar dupa terminarea ei urma sa incep tratament cu anticonceptionale (Diane 35). Am continuat sa iau anticonceptionale vreo 3 ani fara intrerupere, pana cand in 2012 octombrie, doctora mi-a zis sa fac o pauza sa vedem cum se descurca ovarele de unele singure. Nu s-a intamplat nimic vreme de 3 luni. Nu a fost nicio menstra. In decembrie 2012 am reinceput tratamentul cu anticonceptionale, dar de data aceasta cu Yasmin. Toate bune si frumoase, dar ma gandeam ca am ajuns la o varsta la care mi-as fi dorit sa fiu mama, iar pentru asta ciclul trebuia sa imi vina fara ajutorul anticonnceptionalelor, iar ovarele sa nu aiba chisturi.

La sfarsitul anului 2013, cu o trimitere de la medicul de familie, m-am dus la Parhon, unde am repetat ecografia de tiroida. Suplimentar am facut o ecografie la ambii sani pentru ca la 33 de ani, aproape 34, incepi sa te mai gandesti si la alte probleme. Tiroida avea microchisturi (chisturile se transforma in noduli dupa o vreme) iar supriza a venit de la sanul stang unde aveam un nodul. Cu rezultatele ecografiilor m-am dus inapoi la doctora de la Parhon, care mi-a spus ca trebuie sa termin cu anticonceptionalele definitiv. Vinovatul pentru nodulul la san era chiar “tratamentul” pentru ovarele mele polichistice, Yasmin. De dragul preciziei, n-as putea spune daca nodulul a aparut de pe vremea lui Diane 35 sau Yasmin, ci doar ca l-am depistat la un an dupa ce am inceput tratamentul cu Yasmin.
Ce urma sa fac? Sa repet ecografiile peste un an si sa imi pun speranta in mama natura (cam asa s-a exprimat doctora de la Parhon), care va gasi o cale sa ma lase insarcinata.

Asadar au trecut 5 ani in care m-am tratat pentru ovare polichistice care erau inca la fel, dupa oprirea tratamentului si aveam in plus un nodul la san ca rezultat negativ al aceluiasi tratament. Alte valoril ae testosterunului liber: aprilie 2012 – 12.3, ianuarie 2012 – 2.24, august 2009 – 1.02.

Am decis sa nu mai merg la niciun medic si sa ma informez de una singura. Am gasit multe informatii. Ca o mica paranteza, ovarele polichistice, tiroida, insulina si diabetul sunt cam in aceeasi barca, iar mama sufera deja de diabet de tip 2 iar in trecut a avut probleme cu ovarele polichistice si s-a operat de gusa polinodulara. Am gasit si studii despre suplimente care erau recomandate pentru sanatatea aparatului reproducator. Pentru ca el sa fie asa, trebuie ca ovarele sa nu aiba chisturi, iar aceste suplimente pentru asta erau menite. In ianuarie 2014 am dat peste Pregnitude, comercializat in SUA. Am gasit apoi ceva similar comercializat si in Europa, dar, dpdv financiar era mult mai avantajos sa comand cele doua componente (acid folic si myo-inositol) separat.

Info despre studii si rezultatele lor:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22296306
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17952759

Ce am comandat eu de la Swanson. Vezi linkurile:
http://www.swansonvitamins.com/swanson-premium-pure-inositol-powder-8-oz...
http://www.swansonvitamins.com/solgar-folic-acid-400-mcg-250-tabs

Am luat 4 grame de inositol si 400 de micrograme de acid folic pe zi. Le-am divizat in doua portii, dimineata si seara. Am aflat dupa ceva timp ca inositolul nu se absoarbe prea bine daca beau cafea, asa ca am renuntat la jumatatea mea de cana de dimineata.

Pe langa suplimente, am decis sa tin un regim alimentar, o dieta ketogenica care ajuta la scaderea nivelului de testosteron liber si a rezistentei la insulina. Am limitat consumul de carbohidrati cat am putut de mult. Fara paine, zahar, dulciuri, cereale, etc.

Am reusit sa am un ciclu aproape normal, media calculata a fost de 34 de zile, iar in luna decembrie 2014 am ramas insarcinata. Nu mi-am batut capul cu teste de ovulatie, temperatura s.a.m.d. S-a intamplat pur si simplu. Tot intamplator, am aflat ca acidul folic luat cu o luna inainte de a ramane insarcinata previne defectele congenitale la bebelus. Eu luasem deja de 10 luni. asa ca m-a ajutat de 2 ori.

Acum fetita abia a implinit o luna.

Sper ca acest articol sa ajute macar o femeie care se afla in aceeasi situatie. Prietenelor mele apropiate le-am zis deja si au inceput sa ia inositol si folic.

Mai nou, pe piata romaneasca a aparut Inofolic. Are aceeasi compozitie, adica 4 grame de inositol si 400 de micrograme de acid folic. Depinde de buzunarul fiecareia. Daca urmati tratamentul pentru mai multe luni, va avantajeaza in mod evident sa le comandati de la Swanson. Cu tot cu taxe de livrare, tratamentul este mai ieftin de 3-4 ori decat Inofolic.

Lasati un comentariu daca vreti sa aflti mai multe informatii despre exeperienta mea cu ovarele polichistice, anticonceptionalele si inositolul.