Reteta de paine

+1
+153
-1
paine de casa, reteta de paine

De ceva timp nu mai cumpar paine din comert. Sunt deja prea multe E-uri in ea. In schimb, o prepar acasa, din cateva elemente de baza (faina, drojdie, sare, apa) si altele aditionale, daca am inspiratie (marar, masline, ceapa, morcov sau orice va mai trece prin cap).

Ingredientele pentru o paine de dimensiune medie sunt:

500 gr de faina
putina sare
7-9 gr de drojdie uscata (puteti pune si proaspata, desigur)
400 ml de apa

Incep prin a pune drojdia in cei 400 ml de apa calduta. Astept cateva minute si apoi incep sa torn lichidul peste faina cu sare, amestecandu-le cu mana libera in acelasi timp. Dupa ce am turnat tot lichidul mai presar de cateva ori faina, pana ce coca nu se mai lipeste de degete.

Pentru urmatoarea jumatate de ora sau pana ce coca isi dubleaza dimensiunile, pun coca intr-o folie de plastic*, fara a lasa aer intre coca si punga, si o las intr-un loc cald. De obicei, dau drumul la cuptor si las coca pe aragaz.
* Ar fi indicat sa ungeti folia cu putin ulei ca sa nu ramana coca lipita de ea.

Dupa ce scot coca din folie, mai framant un pic aluatul, ca sa scot aerul din el. Pregatesc o forma unsa cu ulei si pun aluatul in ea. Presar putina faina peste paine, pentru o crusta un pic crocanta. Din nou, invelesc forma cu aluat in folie**.
**Nu lasati aer, insa nici nu infasurati prea tare, ca sa poata avea loc aluatul sa creasca.
Inca jumatate de ora de stat la crescut si apoi merge la cuptor. Timpul de stat la cuptor variaza in functie de cuptor. La al meu sta cam 20-30 de minute pana se face.
Pofta mare!