Staul de lux

+1
+47
-1
Teren Corbeanca Hipocan

M-am uitat zilele trecute pe Anuntul Telefonic si am observat un anunt amuzant. Se pare ca agentiile noastre imobiliare au inceput sa vanda terenuri langa grajduri la pret de lux. In timp ce majoritatea terenurilor din zona "se vand" (adica nu prea se vand, multe dintre ele sunt in ziar de mai bine de 6 luni de zile) la aproximativ 25 de euro pe metrul patrat, aceste terenuri "se dau" la exorbitanta suma de 75 de euro pe metrul patrat.

 

Dupa cum observam, in stanga terenului, avem un club de calarie. Ca orice club de calarie, acesta are bineinteles grajduri pline de cai. Un cal are nevoie sa manance, sa bea si sa se cace. Eh, de ce ar cumpara cineva un teren langa un grajd de cai? De ce ar dori cineva sa se scoale dimineata, sa deschida fereastra, si sa isi bea cafeaua intr-un "parfum" imbietor de balega? Din cate imi aduc eu aminte, la tara, grajdurile de animale sunt construite cat mai departe de casa, de obicei in fundul curtii. La fel sunt localizate si grajdurile satelor, unde taranii isi duc animalele la baciul satului, in afara localitatii. Oamenii nu isi doresc sa aiba un aer poluat, puturos, greu de respirat, si tocmai de aceea isi amplaseaza astfel de anexe, cum ar fi grajdurile si wc-urile cat mai departe de casa.

 

Asta este una din probleme, insa nu este singura. Nutrientii din balegar (utilizat de obicei ca ingrasamant) pot fi un risc de poluare, daca acel balegar nu este manevrat corespunzator. De exemplu, daca sta prea mult intr-un loc exista riscul, ca azotul din el, sub forma de nitrati, sa se infiltreze in sol si sa ajunga in panza de apa freatica. Casele din zona nu sunt racordate la o retea de distributie a apei potabile, asa ca singura sursa o reprezinta fantanile. Imaginati-va locatarii cartierului de vile din zona, facand coada la spitalul comunei din cauza intoxicarii cu nitrati. Nu mai zic ca consumul indelungat de apa cu nitrati poate creste sansele de cancer tiroidian.

 

Si totusi de ce ar vrea cineva sa plateasca dublu fata de pretul zonei (cum am zis si mai devreme, nu ca s-ar vinde ceva la pretul cerut de ceilalti), ca sa isi bage in vena dimineata citostatice si sa iasa afara pe veranda sa miroasa balegarul?